De VSA organiseert één recurrente basiscursus "Verhalen beter schrijven & begrijpen", en diverse eenmalige, meer specifieke cursussen rond narrativiteit en aanverwante deelaspecten.
Ontdek ze hieronder.
Tijdens deze 3-daagse leer je een verhaal op een efficiënte manier in elkaar steken, interessante personages ontwikkelen, en enkele technieken kennen om je vertelling boeiend te maken en te houden.
Tijdens deze 6-daagse versie van module I leer je, net als in de 3-daagse versie, een verhaal op een efficiënte manier in elkaar steken, interessante personages ontwikkelen, en enkele technieken kennen om je vertelling boeiend te maken en te houden. Deze 6-daagse formule biedt echter een uitbreiding van de 3-daagse
Tijdens de workshop Narratieve Kortfilm leer je de verteltechnieken en de schrijfmethode van de voorgaande module praktisch toepassen a.d.h.v. de ontwikkeling van een scenario voor een narratieve kortfilm (max. 10 min.). M.a.w. het schrijven van een scenario voor een kortfilm is een middel, niet (enkel) een einddoel.
(Enkel voor VSA alumni die de eerste en de tweede module volgden, of voor deelnemers die reeds een andere, gelijkaardige opleiding en/of ervaring achter de rug hebben.)
Tijdens deze workshop leren beginnende scenaristen de verteltechnieken en de schrijfmethode van de initiatie-module praktisch toepassen a.d.h.v. de ontwikkeling van een scenario voor een narratieve kortfilm (max. 10 min.). M.a.w. voor hen is het schrijven van een scenario een middel, niet (enkel) een einddoel.
Meer ervaren scenaristen ontwikkelen in deze workshop hun kortfilm-scenario van a tot z; en dit onder professionele begeleiding, en mèt de meer vakkundige feedback van de andere deelnemers.
Tijdens deze workshop leer je de verteltechnieken en de schrijfmethode van de eerste module toepassen a.d.h.v. de ontwikkeling van een scenario voor een lange speelfilm.
(Enkel voor VSA alumni die de eerste en de tweede module volgden, of voor deelnemers die reeds een andere, gelijkaardige opleiding en/of ervaring achter de rug hebben.)
Didactische Kenmerken
De VSA cursus "Verhalen beter schrijven & begrijpen" is modulair opgebouwd. In een eerste module "Boeiende verhalen & scenario's" leer je enkele basisbegrippen kennen om een verhaal op een meer eenduidige manier te beschrijven en te evalueren. Deze basisbegrippen verwijzen naar verteltechnieken die je kunnen helpen om een vertelling boeiend te maken en te houden. In deze module leer je ook schrijfmethodes kennen om een (vooral langer) verhaal van A tot Z uit te schrijven.
Deze eerste module bereidt je voor op twee vervolgmodules: module II de Narratieve Kortfilm en module III de Lange Speelfilm. De VSA plant ook nog een vierde module Scenario's voor TV-reeksen voor, maar die zit nog in de ontwikkelfase. Bezoek daarom nu en dan eens de opleidingskalender om te zien of en wanneer deze module wordt georganiseerd.
De VSA sessies gebruiken drie werkvormen: seminars, workshops, en hybride cursussen.
Een seminar legt de nadruk op kennisoverdracht. Begrippen, technieken en methoden worden uitgelegd en geïllustreerd a.d.h.v. filmfragmenten en scenario-voorbeelden. Een workshop legt de nadruk op praktijk: schrijven, analyseren en evalueren. Zgn. hybride cursussen wisselen beide werkvormen met elkaar af.
De eerste module wordt dus in twee werkvormen aangeboden: een 3-daags seminar en een 6-daagse hybride werkvorm. Voor meer info over de 3-daagse, klik hier. Voor meer info over de 6-daagse, klik graag hier. De modules II "narratieve kortfilm" en III "lange speelfilm" daarentegen zijn workshops. Hier leer je de in module I uitgelegde verteltechnieken en schrijfmethoden "al doende" toepassen via de ontwikkeling van een scenario voor een narratieve kortfilm en een lange speelfilm. M.a.w., - en hierover bestaat soms al eens een misverstand -, het schrijven van een scenario voor een kortfilm of een lange speelfilm is niet zozeer of niet enkel een einddoel op zich, maar ook en vooral een middel om de in module I uitgelegde verteltechnieken en schrijf/analyse-methodes al doende te leren toepassen. Voor info over module II, klik hier. Meer info over module III vind je hier.
Seminars worden enkel on-campus aangeboden. Workshops worden zowel on-line (via Teams) als off-line georganiseerd. Hybride cursussen kunnen integraal on campus georganiseerd, of alternerend off-line (bv. seminar-gedeelten) en on-line (bv. workshop-gedeelten) doorgaan.